‘Eerst wie, dan wat – de juiste mensen aan boord krijgen is nog belangrijker dan wat je doet of hoe je strategie eruit ziet. Voor (groeiende) bedrijven veranderen er continue dingen, het kan bijvoorbeeld gebeuren dat de strategie niet werkt en je moet bijsturen. Dan wil je een team hebben staan waar je op kunt rekenen en die om kan gaan met deze verandering.

In de opstartfase van een bedrijf gedij je goed bij generalisten. Samen zet je de schouders eronder, overwin je obstakels en realiseer je een mooie groei. Kenmerkend in deze fase is dat iedereen van alles doet. Zo kan de eigenaar of directeur verantwoordelijk zijn voor zowel marketing, sales, logistiek en HR. Hij voert samen met generalisten ook de marketing uit. Medewerkers worden op meerdere plekken ingezet en presteren in veel disciplines gemiddeld met hier en daar een uitschieter. Op een gegeven moment bereik je de fase waarin je wilt professionaliseren, verdieping zoeken en focus aanbrengen. Wanneer dat moment aanbreekt verschilt per bedrijf. Een signaal kan zijn dat de werkdruk te hoog is. Of er is weinig rek meer in marketing campagnes, waardoor de kosten per aankoop omhoog schieten als je het budget verhoogt. Dus welke stappen kun je doorlopen om jouw ideale dream team samen te stellen?

Stap 1: bepaal welke specialisaties er nodig zijn

Binnen een organisatie kun je veel verschillende specialisten nodig hebben. In deze blog focussen wij ons vooral op de marketing. In dat geval wil je deze specialisaties in jouw dream team hebben:

 • E-commerce management
 • Online marketing management
 • Content strategy development
 • Media buying
 • Social media management
 • Email marketing
 • Advertising (of PPC)
 • Conversion optimization
 • Branding
 • Analytics and metrics

In sommige specialisaties zit wat overlap. Om te voorkomen dat je direct plus tien werknemers op de payroll hebt, kun je kiezen voor een hybride oplossing door specialisten met brede kennis en vaardigheden aan te nemen (dat wordt ook wel t-shaped genoemd). Ook kunt je specialistische kennis inkopen bij een marketingbureau. Hoe je hierin de juiste keuze maakt? Dat lees je bij stap twee.

Stap 2: bepaal welke specialisatie je in huis wilt halen en welke niet

Welke specialisaties je in huis wil hebben hangt helemaal af van de situatie. Om een daar een goed beeld van te krijgen zou je jezelf de onderstaande vragen kunnen stellen:

 1. Welke specialisaties heb ik écht nodig?
 2. Hoeveel uur werk heb ik nu én in de nabije toekomst voor deze specialist?
 3. Kan ik de specialist betalen of is het misschien voordeliger om het uit te besteden?
 4. Heb ik genoeg tijd om hem of haar aan te sturen?
 5. Hoe zie ik de indeling van het team voor me en past deze specialist daarin?

Op basis van de antwoorden kun je een goede keuze maken. Ga het gesprek aan met een marketingbureau, al is het maar om een goede vergelijking te maken van de kosten en baten van uitbesteden.

Dream team online marketing

Stap 3: Kies wie je zoekt qua persoonlijkheid

Hier neem je een besluit over welke persoon, achtergrond en ervaring het beste past bij de organisatie. Bij groeiende bedrijven is het fijn als werknemers ondernemend zijn ingesteld, tegen verandering kunnen en enthousiast worden van groei. Een valkuil bij ondernemers (of managers) is dat ze van hun personeel vaak hetzelfde verwachten als van zichzelf. Er wordt daarom ook niet altijd kritisch naar dit soort eigenschappen gekeken. Als ze hier niet over één of meerdere van deze eigenschappen beschikken, kunnen ze de organisatie gaan vertragen.

 • Affiniteit met het product of dienst
 • Aantoonbare en relevante ervaring
 • Relevante soft skills
 • Match qua cultuur
 • Goede aanvulling op team

Je zou een checklist kunnen maken zoals hierboven. Dit is natuurlijk voor ieder bedrijf anders. Het lijkt misschien een open deur, maar er zijn genoeg managers die hier niet lang genoeg over nadenken en iemand met een verkeerde verwachting of profiel aannemen.

Stap 4: bepaal de indeling van het team

Je kunt het marketing team indelen in sub teams. Dat kan bijvoorbeeld als volgt:

 1. Sales – verantwoordelijk voor het binnenhalen van traffic, leads en klanten.
 2. Branding – verantwoordelijk voor merkpositionering, communicatie, content en klantfeedback.
 3. Optimalisaties – verantwoordelijk voor klantsucces, het verhogen van klantwaarde, de website, conversie ratio, optimalisaties doorvoeren, meten en inzichten delen met de andere teams.

Op deze manier kun je duidelijk de verantwoordelijkheden beleggen per team. Ben je nog niet zover dat je een team kunt aannemen per discipline, begin dan met één persoon en maak hem of haar verantwoordelijk.

Stap 5: het daadwerkelijk rekruteren van het dreamteam

Benieuwd hoe je ook daadwerkelijk je team kunt rekruteren? Deze zes tips kunnen je helpen:

 1. Deel, benader via en adverteer op social media
 2. Werk met recruiters en recruitmentplatformen
 3. Adverteer met betaalde advertentie in Google (zodra iemand zoekt naar een baan)
 4. Vraag om aanbevelingen van andere team members (in ruil voor een bonus)
 5. Laat studenten doorstromen na een internship
 6. Kijk ook over de grens voor talent

 

Zo stel jij jouw dream team samen

Het is belangrijk om de juiste mensen in je team te hebben om je bedrijfsdoelen te behalen. Bepaal eerst welke specialisten je nodig hebt. Kijk vervolgens welke specialisaties je in huis wilt halen en wat je beter kunt uitbesteden. Zit je bedrijf nog in de opstartende fase? Dan heb je veel baat bij generalisten. Is je bedrijf al verder in de scale-up fase (lees ook onze blog ‘7 Marketing Tips voor scale-ups!’), kies dan voor focus en verdieping. Vergeet niet te bedenken welke persoonlijkheden je zoekt voor de ideale indeling van het team. Vervolgens kun je aan de slag met het rekruteren van jouw dreamteam. Succes!