UTM Link

Builder

Een waardevol hulpmiddel om je marketingactiviteiten beter te begrijpen. 

Een UTM-builder is een handige tool die wordt gebruikt om UTM-parameters te maken en bij te houden voor je URL’s. UTM staat voor Urchin Tracking Module en is een reeks tags die je kunt toevoegen aan je URL’s om verkeer naar je website of campagnes te volgen en te analyseren in platforms zoals Google Analytics.

Het gebruik van UTM-links is vooral handig bij het volgen en analyseren van de effectiviteit van marketingcampagnes, zowel online als offline.

De onderdelen van een UTM Builder:

 • Source: dit geeft aan waar het verkeer vandaan komt, bijvoorbeeld Google of Social media
 • Medium: dit geeft aan welk medium is gebruikt, zoals een e-mail, CPC-advertentie of organisch zoekverkeer
 • Campaign: dit is de naam van de campagne, bijvoorbeeld ‘’Black Friday 2023’’ (indien van toepassing)
 • Term: dit geeft de zoekterm aan waarop de campagne is getarget
 • Content: dit onderdeel kan gebruikt worden om verschillende advertenties van elkaar te onderscheiden
Facebook audit template

Waarom kan een UTM-builder nuttig zijn?

 1. Campagne tracking: Als je verschillende marketingcampagnes uitvoert, kun je met een UTM-builder unieke UTM-tags genereren voor elke campagne. Hierdoor kun je nauwkeurig bijhouden welke campagnes het meeste verkeer naar je website brengen, welke het beste presteren en welke conversies opleveren.
 2. Bronnen van verkeer identificeren: Met UTM-parameters kun je onderscheid maken tussen verschillende bronnen van verkeer, zoals sociale media, e-mails, betaalde advertenties, verwijzende sites, enz. Zo weet je welke kanalen het meeste verkeer naar je website sturen.
 3. Inzicht in campagneresultaten: UTM-tags bieden gedetailleerde informatie over de prestaties van je campagnes. Je kunt zien hoeveel klikken een campagne heeft gegenereerd, hoe lang mensen op je site blijven, welke pagina’s ze bezoeken, enz. Dit helpt je om te begrijpen welke campagnes het meest effectief zijn en welke wellicht moeten worden geoptimaliseerd.
 4. Segmentatie van gegevens: UTM-parameters stellen je in staat om je verkeersgegevens te segmenteren op basis van verschillende parameters, zoals bron, medium, campagnenaam, enz. Hierdoor kun je beter begrijpen hoe verschillende doelgroepen reageren op je marketinginspanningen.
 5. ROI meten: Door het gebruik van UTM-parameters kun je nauwkeuriger de Return on Investment (ROI) van je marketingcampagnes berekenen. Je kunt precies zien welke campagnes de meeste omzet of conversies genereren in verhouding tot de kosten.
 6. Foutopsporing en probleemoplossing: Als je problemen ondervindt met je campagnes of verkeer, kunnen UTM-parameters je helpen om te achterhalen waar het probleem zich voordoet. Je kunt zien welke links effectief zijn en welke mogelijk niet correct zijn ingesteld.

Kortom, een UTM-builder is een waardevol hulpmiddel om je marketingactiviteiten beter te begrijpen, je campagnes te optimaliseren en meer inzicht te krijgen in het gedrag van je websitebezoekers. Hierdoor kun je gefundeerde beslissingen nemen om je online prestaties te verbeteren.

Download de template vandaag nog en maak je eigen UTM links.