Meer online zichtbaarheid, een groter bereik en dus meer bezoekers en potentiële klanten – dat is waarom Search Engine Optimization (SEO) zo belangrijk is. Inmiddels valt het belang van een goede SEO strategie niet meer te betwisten. Toch zijn er binnen dit gebied van online marketing veel onderdelen om rekening mee te houden. Daarom hebben we de hulp ingeschakeld van een echte expert om SEO tips te geven. 

Het voordeel van SEO is dat het goed meetbaar is, vindt ook Sven Kersten, SEO specialist. Al 15 jaar helpt hij zijn klanten met het opzetten van hun websites om zo hun doelgroep (beter) te bereiken. Wat maakt een website succesvol en hoe kun je jouw website optimaliseren om de doelgroep aan te spreken? Hier zijn zeven onmisbare SEO tips om meer klanten te bereiken.

1. Lees je in over Google algoritme updates

Als je het algoritme van Google begrijpt, kun je heel veel. “Iedereen probeert het algoritme van Google te kraken”, aldus Sven. Toch weet niemand echt hoe deze code in elkaar steekt. En denk je eindelijk de succesformule gevonden te hebben? Dan komt er alweer een nieuwe update aan die het hele SEO landschap op zijn grondvesten doet schudden. Iedere zoveel maanden ondergaat het algoritme immers een update. Het voordeel is dat een update altijd ruim van tevoren aangekondigd door Google, wat je volgens Sven de mogelijkheid geeft om je erop voor te bereiden. Het is slim om je alvast in te lezen wat de update precies inhoudt en hoe concurrentie zich hierop voorbereidt. Er komen immers veel artikelen online in de aanloop naar deze updates. Een goede voorbereiding geeft je dan ook een voorsprong op de rest en minimaliseert de impact op jouw website zoveel mogelijk.  

2. Zoekwoorden onderzoek

Hoewel het misschien voor de hand ligt, vormt het zoekwoorden onderzoek volgens Sven een van de belangrijkste onderdelen binnen SEO. Een gedegen onderzoek zorgt ervoor dat je je website gericht kunt optimaliseren. Het succes daarvan valt of staat met de juiste optimalisaties. Sven geeft een voorbeeld dat de spijker op zijn kop slaat: “Ik had een klant met een eigen winkel in bruidsmode. Op de website werd met name gesproken over bruidsjurken en trouwjaponnen, maar een keyword onderzoek wees uit dat er 60% meer zoekvolume op trouwjurken zat. Die kleine aanpassing leverde binnen korte tijd direct meer verkeer naar de website op.” Kortom, als je je zoekwoorden onderzoek goed inzet, kunnen een paar kleine aanpassingen al een wereld van verschil maken.  

3. Content volgens de regels

Hoewel het Google algoritme constant verandert, zijn een aantal SEO-regels in de afgelopen jaren vrij stabiel gebleven. Zoals de Yoast tool binnen WordPress, die je helpt om je pagina SEO-technisch goed in elkaar te zetten en direct de leesbaarheid van de tekst beoordeelt. Met behulp van checklists kun je je pagina op de juiste manier opbouwen. De Yoast tool vormt een stabiele basis voor iedere tekst.

Een aantal andere vrij standaard, maar onmisbare SEO tips om je tekst sterk te schrijven?

  • Zorg dat je content relevant is en voorzie afbeeldingen van Alt attributen waar het keyword in voorkomt. 
  • Gebruik bovendien maximaal één H1 kop. 
  • Ook is het raadzaam om het keyword een aantal keer in H2 koppen en in de meta titel van je website te verwerken. 

Deze tips vormen de fundering van je SEO strategie. Door je teksten direct goed op te bouwen, hoef je later minder optimalisaties uit te voeren.

SEO Tips

4. Wel of geen meta omschrijving?

Hoe zit het met de meta omschrijving van je pagina’s? Daar verschillen de meningen over volgens Sven. Volgens Google kijkt het algoritme hier niet naar, dus is het een minder belangrijk onderdeel van je SEO strategie. Anderzijds valt dit te betwisten. De meta omschrijving vormt immers het visitekaartje van de pagina. Het is namelijk de tekst die de bezoeker leest en doet besluiten om door te klikken naar je website. Een goede meta omschrijving kan je click through rate verhogen en meer bezoekers naar je website sturen, wat weer voor een hogere ranking in Google zorgt. Een goede meta omschrijving kan wat Sven betreft dus wel degelijk een verschil maken.

5. Linkbuilding is onmisbaar binnen SEO

Linkbuilding vormt een belangrijk onderdeel van iedere succesvolle SEO strategie. Het is simpelweg een linkje van website A naar website B. Dit vormt een sterke aanwijzing voor het algoritme om website B een betere positie in Google te geven, want website B vormt kennelijk een belangrijke informatiebron. Kortom, hoe meer linkjes naar jouw website, hoe belangrijker je website is. Toch is het zaak om niet klakkeloos met linkjes te gaan bouwen, want de score binnen Google valt of staat bij de kwaliteit van deze links. 

Google meet de waarde van een link met behulp van ‘PageRank’. PageRank telt het aantal en de kwaliteit van de linkjes, waarmee het belang van de website bepaald wordt. Hoe meer kwaliteitslinks naar je website verwijzen, hoe beter de PageRank score. Bill Slawski is editor van de populaire blog SEO by the sea en heeft ruim 1.300 blogs over SEO op zijn naam. Volgens hem erft een linkje meer PageRank wanneer deze op een prominente plek in de tekst staat en een flitsend lettertype en kleur heeft, omdat het net even waarschijnlijker is dat iemand erop klikt.

6. De snelheid van je website

In de laatste jaren vormt de snelheid van websites een steeds groter onderdeel binnen SEO strategieën. Een langzame website kan een flinke blokkade vormen voor de vindbaarheid van je website. Een eenvoudige manier om de snelheid van je website te verbeteren is controleren of afbeeldingen op de website het juiste formaat hebben. Te grote afbeeldingen vormen volgens Sven de grootste bedreiging voor de snelheid van de website. Het is dan ook het eerste dat hij controleert bij het uitvoeren van een kwaliteitsscan voor zijn klanten. 

Een gratis manier om je website te analyseren, is de toetsencombinatie command+option+i. Deze opent de website ontwikkelaar tool, waarin je de website kunt optimaliseren. Er zijn ook betaalde tools die een iets uitgebreidere analyse voor je uitvoeren. Sven’s voorkeur gaat uit naar ‘Mywebaudit’, die kant-en-klare rapportages maakt op basis van checklists die je zelf instelt. Aan de hand van dat rapport kun je zelf de optimalisaties uitvoeren of uitbesteden aan een SEO specialist. Toch is het volgens Sven altijd belangrijk om tools te blijven controleren, want tools zitten er ook wel eens naast.

7. Verwerk metatags in je tekst 

In het kader ‘out of the box’ heeft Sven nog een laatste technische tip om de ranking van je website te verhogen in Google. Als je een WordPress website hebt, plaats dan het volgende stukje code tussen de <head> </head>: 

<meta name=”subject” content=”<?php wp_title(”); ?>”>

Deze meta tag geeft zoekmachines aan wat het onderwerp van de pagina is. Het wp_title gedeelte pakt dan automatisch de titel van de pagina. Een kleine kanttekening bij deze tip: een verkeerd haakje, vraagteken of quote kan ervoor zorgen dat je website een foutmelding laat zien of een volledig wit scherm. Het is dus belangrijk dat de meta tag goed ingezet wordt. Ook kan het met een volgende wijziging in het algoritme van Google natuurlijk weer volledig anders zijn, zoals met elke SEO-tip om meer klanten te bereiken. 

Zeven handige SEO tips samengevat

Kortom, er zijn verschillende manieren om de vindbaarheid van je website binnen Google positief te beïnvloeden. Tezamen vormen zij een sterke SEO strategie. Ten eerste is het raadzaam om de updates van Google op de voet te volgen en je erover in te lezen. Dit geeft je een voorsprong op je concurrentie en minimaliseert de impact van de updates op je website. Daarnaast vormt een zoekwoorden onderzoek de basis van je SEO strategie en is het raadzaam om teksten volgens de structurele SEO regels op te bouwen. Ook linkbuilding vormt een onmisbaar element binnen je SEO strategie, evenals de snelheid van je website optimaliseren. Een laatste technische tip om Google overtuigen van de waarde van jouw website is het toevoegen van een meta tag in de tekst. Met behulp van deze zeven tips bouw jij een killer SEO strategie voor je website en zul je dankzij een hogere ranking in Google meer klanten bereiken. 

Over Sven

Sven is ondernemer en adviseert al ruim 15 jaar zijn klanten om hun website SEO-technisch strak in elkaar te zetten. Sven: “Websites moeten er niet alleen goed uitzien, maar ook bijdragen aan het hoofddoel”. Zijn specialisme omvat websites from scratch op te bouwen met het juiste SEO fundament. Daarnaast voert hij ook optimalisaties uit op bestaande websites, om zo de vindbaarheid in Google te verhogen en zijn klanten te helpen meer klanten te bereiken. 

Wil jij SEO inzetten om met jouw bedrijf te groeien? Fish & Burger werkt met een netwerk van ervaren online marketing specialisten die zich dagelijks inzetten voor de groei van onze klanten. Ook benieuwd hoe we dat doen?