Of je nu net begint met een aantal search campagnes of je al een expert bent op dit gebied, er is altijd ruimte om van anderen te leren en jouw kennis te vergroten.
Wouter van Amersfoort (Freelance SEA Specialist bij Fish and Burger), deelt zijn best practices zodat jij je search campagnes kunt rocken als nooit tevoren. Van het volgen van de nieuwste Hagakure Ads structuur tot het gebruik van tools die je leven een stuk makkelijker maken. In deze blog vind je de 6 best practices in Search Advertising om in gedachten te houden tijdens het opzetten en optimaliseren van je search campagnes. 

 # 1 Volg de nieuwste Hagakure-structuur

Bouw je campagnes volgens de nieuwe Search Ads structuur Hagakure. Het is de nieuwste ontwikkeling in de wereld van Search Advertising en past perfect binnen het automatiserings tijdperk. Hagakure is Japans voor ‘verborgen door de bladeren’ en toont Japanse samoerai-krijgers hun praktische en spirituele weg naar de overwinning. 

Wat betreft Search Ads campagnes kun je het interpreteren als een meer ‘praktische methode’ om je campagnes te structureren. De Hagakure-structuur volgt een slimme biedstrategie en maakt gebruik van Responsive Search Ads. Je profiteert van minder beheerkosten omdat je minder advertenties beheert. Door minder advertentiegroepen krijg je ook efficiëntere data-inzichten en is er minder ruimte voor fouten. Tot slot krijg je betere campagneresultaten dankzij machine learning. 

#2 Maak gebruik van tools

Tools maken je leven een stuk makkelijker. Met Google Ads Editor kun je bijvoorbeeld gemakkelijk verschillende advertenties knippen en plakken. Je importeert de campagne vanuit de online interface en je kunt hem vervolgens offline bewerken. Er zit geen data in, maar je kunt zo wel gemakkelijk 10 campagnes dupliceren naar 20 campagnes. 

Automatische biedstrategieën

Maak ook gebruik van de biedstrategieën van Google. Dit is een automatische biedstrategie en de gemakkelijkste manier om op clicks te bieden deze zo te maximaliseren. Stel gewoon een dagelijks budget in en het Google Ads systeem beheert automatisch je biedingen om de clicks binnen dat budget te maximaliseren. Handmatig CPC bieden is vooral handig wanneer je erachter komt dat bepaalde zoekwoorden meer winstgevend zijn. Zo kun je handmatig een deel van je budget aan die zoekwoorden toewijzen. 

Er zijn ook tools die PPC campagnes voor je beheren, zoals bijvoorbeeld OPTMYZR. Deze tool gebruikt algoritmes om je advertentiecampagnes te monitoren. In plaats van zelf te optimaliseren presenteert de tool je bruikbare inzichten en waarschuwingen. Het stelt je ook in staat om aangepaste rapporten te bouwen voor de campagnes resultaten.

#3 Focus op de meest relevante keywords

Keywords zijn termen die gebruikers invoeren in Google om de informatie te vinden die ze zoeken. Google Ads laat adverteerders bieden op bepaalde zoekwoorden die relevant zijn voor hun bedrijf. Dit om advertenties te tonen aan gebruikers die deze zoekwoorden invoeren. Op die manier kunnen merken zich richten op een specifiek publiek dat overeenkomt met hun merk. 

Branded versus non-branded

Google maakt een onderscheid tussen branded en non-branded keywords. Branded keywords zijn altijd een hot topic bij bedrijven. Vooral voor kleinere bedrijven met een specifiek product heeft het in eerste instantie niet veel zin om te bieden op branded keywords. Ze worden immers ook prima gevonden via organische zoekopdrachten. Het bieden op branded keywords stelt bedrijven wel in staat om alle plaatsingen ‘’above the fold’’ te claimen – zowel via maps, advertentie en organisch. Ook helpt het om je concurrenten te slim af te zijn. Branded keywords zijn goedkoop, omdat er weinig concurrentie op zit. En als er meer concurrentie op zit is het zeker aan te raden om erop te bieden en je concurrenten af te troeven. De concurrent kan er anders met jouw klanten vandoor gaan. 

Keywords die wel betrekking hebben op je producten of diensten, maar niet verwijzen naar je merknaam worden beschouwd als non-branded keywords. Het is kostentechnisch slimmer om op deze zoekwoorden te targeten met een SEO-strategie. Non-branded zoekwoorden zijn breed en meestal krijg je veel ‘’waste’’ in deze campagnes. Wel is het slim om ze in te zetten als meer brand awareness en zichtbaarheid je doel is. Immers, advertenties voor bijvoorbeeld ‘zwarte fiets’ kunnen potentieel meer gebruikers bereiken dan bijvoorbeeld de merknaam ‘LEKKER Bikes + zwarte fiets’. 

Hou er wel rekening mee dat hoe competitiever een zoekwoord is, hoe moeilijker het zal zijn om je advertentie te laten tonen. Non-branded keywords zijn natuurlijk competitiever, omdat ze niet vastzitten aan een bedrijf of merk. Bekijk ook onze blog over Online marketing fundamentals voor snelgroeiende startups!

search advertising

#4 Zorg ervoor dat je advertenties relevant zijn

Wellicht een open deur, maar we kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk relevantie in je campagnes is. Je advertenties moeten overeenkomen met de zoekintentie om relevant te zijn. Je campagne zal anders slecht presteren en je budget verspilt. Hoe logisch dit ook klinkt, het is niet in elke campagne zo vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er een aantal manieren om ervoor te zorgen dat je advertenties relevant zijn. 

Ten eerste, creëer zoveel mogelijk unieke koppen die aansluiten op je campagnes. Zo kan het systeem meer succesvolle advertentie combinaties samenstellen. Ten tweede, implementeer alle advertentie-extensies die relevant zijn voor je merk, te beginnen met minimaal vier. 

Slimme tips om je relevantie te verhogen

Best practice is dat advertenties met meerdere extensies meestal beter presteren dan advertenties met slechts één extensie. Een andere tip om de relevantie te verhogen, is door gebruik te maken van ad customizers en keywords insertion wanneer je meerdere advertenties beheert. Hierdoor kun je creatieve posts koppelen aan de zoekopdracht van de gebruiker, terwijl je de management overhead minimaliseert. Tot slot is het handig om verantwoorde zoekadvertenties te koppelen aan broad match zoekwoorden en Smart Bidding. Zo kun je de juiste boodschap aan een breed publiek vertonen, terwijl je scherp blijft op budgetten en de beste bieding voor elke query hebt. 

#5 Verbeter je kwaliteitsscore

Je Quality Score bepaalt je Google waardering. Hoe hoger je rankt, hoe vaker gebruikers je advertenties te zien krijgen. Er zijn een aantal manieren om je Quality Score te verbeteren. Ten eerste kun je eens kritisch op verschillende metrics inzoomen, zoals verwachte CTR, Ad relevantie en de klantbeleving op diverse landingspagina’s. Maak je advertenties relevanter voor de zoekwoorden en overweeg om je landingspagina te updaten (daarover later meer). 

Wees wel gewaarschuwd als je te veel tijd besteedt aan het optimaliseren van je Quality Score. Wouter: “Omdat ik freelancer ben, moet ik mijn tijd slim investeren. Het aanpassen van zoekwoorden, landingspagina’s en advertenties kost veel tijd in verhouding tot wat het oplevert. Ik vraag me altijd af – is de tijdsinvestering het nu waard of kan ik op een andere manier een grotere impact bereiken?” Ook als je als marketeer in dienst werkt is het belangrijk om de voordelen van micromanagement tegen elkaar af te wegen. Is het het waard om een uur te investeren om een paar centen te besparen?

#6 Optimaliseer je landingspagina’s

Je advertenties zijn slechts een klein onderdeel van de customer journey. Om het grotere plaatje te begrijpen, moet je de behoeften van je target audience begrijpen. Beantwoordt je landingspagina aan die behoeften? Probeer deze vraag eens in de zoveel tijd te herzien om zo bovenop je advertentiestrategie te blijven zitten en verspilling van je budget zoveel mogelijk in te perken. Het kan zijn dat bepaalde advertenties beter presteren dan andere, omdat de landingspagina beter aansluit bij de zoekopdracht van de gebruiker. Soms helpt het om de landingspagina van de zwakkere advertenties te herzien of een compleet nieuwe landingspagina te maken. Blijf ermee experimenteren om je campagnes gaandeweg te verbeteren. 

Best practices in search-advertising

Er zijn meerdere best practices om het meeste uit je search advertising te halen. Het begint met het volgen van de nieuwste Hagakure structuur. Die helpt om sneller inzichten te krijgen door gebruik te maken van automatisering. Er zijn meerdere tools die je advertentiestrategie ondersteunen, zoals de Google Ads Editor en de automatische biedstrategieën van Google. Om de juiste gebruikers te bereiken moet je ervoor zorgen dat je je richt op de meest relevante zoekwoorden. Dit ook om verspilling zoveel mogelijk minimaliseren. Het helpt om je advertenties relevant te houden, je Quality Score te verhogen en landingspagina’s te verbeteren.