Je hebt een briljant bedrijfsidee, maar je hebt een startkapitaal nodig om te starten. Of je onderneming is al op de markt, maar je hebt een investering nodig om verder te groeien. Er zijn verschillende manieren om aan een investering voor je onderneming te komen. Van familie en vrienden tot incubators en participatiemaatschappijen – dit zijn de meest voorkomende vormen van externe investeringen.

1. Je eigen kenniskring

Over het algemeen begint de zoektocht naar kapitaal in eigen kring, bij vrienden of familie. Het is een informele manier die startende ondernemers vaak gebruiken, omdat het in de startfase van een bedrijf vaak een te hoog risico is om in aanmerking te komen voor een externe financiering. Hierbij is het belangrijk om duidelijke afspraken op papier te zetten over eventuele terugbetaling. In deze fase is het raadzaam voor de startende ondernemer om geen grote delen van het aandelenkapitaal te verstrekken. Die heb je namelijk nodig om in de toekomst aan externe investeerders te verstrekken en bovendien is het aan te raden om als oprichter een groot aandeel zelf te behouden.

2. Incubators

Incubators zijn organisaties bestemd om de groei van startende ondernemers naar succesvolle bedrijven te versnellen. Ze begeleiden ondernemers in het opzetten van een bedrijf en businessmodel, ook kun je hier terecht voor advies over het verkrijgen van financieringen en krijg je via incubators toegang tot netwerken en partners. Ben je nog op zoek naar een locatie voor je bedrijf? Ook met huisvesting kunnen incubators je begeleiden en adviseren. In sommige gevallen bieden incubators ook leningen aan, maar over het algemeen bieden zij meer diensten aan in de vorm van advies, coaching en begeleiding.

Benieuwd naar verschillende incubators?
Bekijk dan de website van bijvoorbeeld Yes!Delft, Utrechtinc. en StartHub Wageningen

3. Business Angels/ informal investors

Informal investors worden ook wel business angels genoemd, omdat zij investeren in kansrijke ondernemingen. Het zijn vaak privépersonen die financiële middelen meenemen uit eerdere ondernemingen, die ze willen investeren in veelbelovende startups. In ruil daarvoor ontvangen zij aandelen in het bedrijf. Een vorm van informal investment zien we ook terug in het televisieprogramma Dragons’ Den, waarbij ondernemers hun idee pitchen om zo financiering op te halen bij de ‘Dragons’ – een groep mensen die de financiële middelen hebben om te investeren in veelbelovende ondernemingen. Naast het ontvangen van aandelen krijgen business angels vaak ook een rol binnen het bedrijf. Ook brengen ze kennis, kunde en een netwerk aan contacten mee wat gunstig kan zijn om het bedrijf verder te laten groeien. 

Business Angels hebben aan de start gestaan van succesvolle ondernemingen, zoals Facebook, LinkedIn en Paypal. 

4. Crowdfunding

We zien de populariteit van crowdfunding de laatste jaren steeds verder groeien, waarbij mensen via online platforms kunnen investeren in de ontwikkeling van een bedrijf. Het gaat hier doorgaans om een groot aantal mensen dat een relatief klein bedrag investeert. Soms doneren mensen omdat het een maatschappelijk verantwoord initiatief betreft, maar in andere gevallen ontvangt de investeerder vaak een tegemoetkoming. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om het eerste product dat op de markt komt met korting aan te schaffen. Soms bestaat de beloning uit aandelen in het bedrijf. Bekende crowdfunding platforms zijn bijvoorbeeld Oneplanetcrowd voor duurzame innovaties en Geldvoorelkaar.nl.

externe investeringen

5. Subsidies

Voor startups in een vroege fase kan een subsidie aanvragen lastig zijn, het vraagt namelijk vaak om co-financiering en een professionele administratie. Toch zijn er veel subsidies op regionaal, nationaal en internationaal niveau voor diverse doelgroepen. Doorgaans geldt wel:: hoe hoger het bedrag, hoe complexer de aanvraag. Een groot voordeel aan subsidies is dat er geen terugbetalingsverplichting of rente nodig is. Specifiek voor mkb’ers in Gelderland en Overijssel zijn bijvoorbeeld interessante subsidie regelingen voor het inhuren van extern advies of een subsidie voor het doen van haalbaarheidsonderzoeken van innovatietrajecten. Bedragen lopen hierbij zelfs op tot wel 2 miljoen euro. 

6. Banken

Banken kunnen een lening verstrekken die vaak gedekt moet zijn met een onderpand. Met name ondernemingen die al actief zijn op de markt komen hiervoor in aanmerking, zoals innovatieve mkb ondernemingen en sommige startups. Zo heeft de Rabobank een speciale lening voor startups. In bepaalde gevallen staat de overheid garant, zodat de bank ook innovatieve bedrijven met een hoger risico kan financieren. 

7. Participatie

Bij een participatie wordt de investeerder mede-eigenaar van de onderneming. Het kapitaal dat geïnvesteerd wordt, heet ook wel private equity. De participatiemaatschappij neemt dus rechtstreeks deel in het aandelenkapitaal van het bedrijf. De investeerder is actief betrokken binnen het bedrijf, bijvoorbeeld via de aandeelhoudersvergadering. Daarom is het belangrijk een investering te kiezen die bij jou en de onderneming past. Vaak zijn participatiemaatschappijen gespecialiseerd in specifieke domeinen.

8. Instrumentarium RVO

Innovatief en duurzaam ondernemen wordt gestimuleerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Er is een breed pakket aan instrumenten beschikbaar om enthousiaste ondernemers te supporten en op weg te helpen. Bijvoorbeeld in de vorm van de Vroegefasefinanciering (VFF), waarbij ondernemingen in het begin van hun groeifase tussen de € 50.000 en € 350.000 kunnen lenen. Ook komen veelbelovende innovaties in aanmerking voor het Innovatiekrediet, waarmee je tot € 10 miljoen krediet kunt ontvangen voor technische ontwikkelingstrajecten. En last but not least is er een fiscale regeling van het Ministerie van Economische Zaken: de WMSO (Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk). Via de WMSO ontvangen ondernemers een tegemoetkoming in bijvoorbeeld loonkosten van medewerkers die aan R&D projecten meewerken. Dit kan oplopen van 16% tot wel 40% van de loonkosten. 

Bekijk de site van de RVO voor meer informatie en mogelijkheden. 

9. Horizon Europe

Horizon Europe is het grootste financieringsprogramma voor innovatie ter wereld dat tot 2027 loopt. De financiering die hier beschikbaar is, wordt ingezet om de klimaatverandering aan te pakken, te helpen bij het bereiken van de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling van de VN en om het concurrentievermogen en de groei van de EU te stimuleren. Ze hebben veel verschillende instrumenten waarvan een deel ook toegankelijk is voor startups. Het is met name bedoeld voor baanbrekende innovatieve mkb’ers en startups. Er kan tot wel € 2,5 miljoen subsidie verkregen worden voor ondernemingen in de Europese markt met hoogwaardige innovaties.

Van familie en vrienden tot incubators en participatiemaatschappijen – er zijn diverse vormen van externe investeringen. Benieuwd hoe Fish & Burger kan helpen bij het groeien van jouw bedrijf? Neem gerust contact met ons op!