Elk snelgroeiend bedrijf krijgt op den duur te maken met uitdagingen. Of dit nu komt door het ontbreken van een basisstrategie, het ontbreken van de juiste mensen in het team of gelimiteerde data inzichten. De uitdagingen kunnen serieuze bottlenecks worden die verdere groei van je bedrijf zullen belemmeren. Lees hier welke tien bottlenecks wij vaak zien bij startups, hoe jij ze kunt herkennen en direct kunt aanpakken!

 

1. De strategie is niet goed uitgedacht

Veel startups ervaren aan het begin een organische groei. De eigenaar van het bedrijf heeft dagelijks verschillende petjes op, zoals oprichter, directeur, marketeer en sales specialist. Ondanks dat de eigenaar vaak een droom heeft over waar die met het bedrijf naartoe wil, is er vaak geen fundamentele strategie. Dit kan uiteindelijk een bottleneck vormen voor de verdere groei van het bedrijf.

Een aantal vragen zullen helpen om je strategie te bepalen. Waar zie je je bedrijf over één, vijf of zelfs tien jaar? Welke marketingkanalen moet je gebruiken om in de richting van deze doelen te sturen? Wat is de missie en visie van het bedrijf? Door deze aspecten van tevoren te bedenken, kun je effectiever en met een duidelijkere richting werken.

Ervaring speelt hierbij een grote rol. De eigenaar is een ondernemer en niet doorgaans een marketeer of sales specialist. Ondernemers zijn van nature doorzetters, en terwijl ze hard aan het werk zijn, is het belangrijk om af en toe een stapje terug te doen. Om na te denken over het bereiken van groei en waar het geld van de onderneming aan besteed moet worden om groei te creëren. 

 

2. De organisatie heeft niet de juiste mensen aan boord

Om te kunnen groeien, moet een bedrijf de juiste mensen in het team hebben. Het onderhouden van kennis binnen de organisatie wordt belangrijker naarmate je bedrijf groeit. Stel dat je de jaaromzet wil verhogen van 1 naar 3 miljoen euro. Om dat te bereiken, moet je onderzoeken wie je doelgroep is, hoe je die kunt bereiken en welke specialisten je nodig hebt om dat voor elkaar te krijgen. Je moet beslissen of je ze in dienst neemt of die kennis uitbesteedt – bijvoorbeeld aan een marketingbureau. Je wil voorkomen dat je halverwege het jaar tot de ontdekking komt dat je bijvoorbeeld op een social media kanaal als TikTok moet zijn en vervolgens kostbare tijd en middelen moet besteden aan het zoeken naar een specialist.

Ben je benieuwd hoe je een dreamteam samenstelt? Wij hebben enkele tips voor hoe je jouw dream team samenstelt!

 

3. De organisatie heeft niet genoeg cash (winst) om groei te financieren

Groei kost geld. Te weinig cash kan een serieuze bottleneck zijn voor groeiende bedrijven. Bedrijven die willen opschalen, zetten zichzelf vaak online in de markt met behulp van retargeting, betaalde social media en Google-advertenties. Zolang de CPA relatief laag blijft, kunnen bedrijven deze campagnes financieren met de inkomsten. Maar nieuwe doelgroepen bereiken met diezelfde lage CPA blijkt vaak knap lastig. Om te groeien zijn budgetten voor branding en awareness dan ook van vitaal belang. 

Dus waar kan dit geld vandaan komen? Zoek naar financiering via investeerders of sluit een lening af bij de bank. Een andere manier om geld te besparen, om deze campagnes te financieren, is door slimmer te werken en bijvoorbeeld de principes van growth hacking toe te passen. Een andere, wellicht voor de hand liggende methode om geld te besparen is door kritisch te kijken naar je uitgavenpatroon. Spendeert je bedrijf haar budgetten op de juiste plek of zijn er kosten die kunnen worden bespaard. Bijvoorbeeld in processen, systemen, medewerkers of logistiek?

 

4. Systemen en processen ontbreken

Startups zijn gewend flexibel te zijn, met ad hoc situaties die zich dagelijks voordoen. In het begin is er maar één doel: klanten binnenhalen en orders verzenden. In termen van groei blijkt dit echter zeer ineffectief. Laten we het zo zeggen – als er plots tien keer zoveel orders geplaatst worden, kun je dan wel opschalen?

Om effectief te schalen is het natuurlijk belangrijk om een goede strategie te hebben en de juiste mensen aan te nemen, zoals eerder genoemd. Daarnaast kan het ook lonen om je huidige systemen zorgvuldig onder de loep te nemen. Is er iets dat geautomatiseerd kan worden, zoals order verwerking, klantenservice, inkoop of marketing? Door efficiëntie in deze processen in te bouwen bespaar je tijd en geld, wat je kan helpen om je bedrijf te laten groeien.

 

5. Er is een gebrek aan kennis en vaardigheden

Een ander essentieel aspect om je bedrijf te laten groeien is investeren in de benodigde kennis. Waardeer het advies van experts en zorg ervoor dat je mensen om je heen verzamelt met ervaring in verschillende gebieden. Op die manier voorkom je blinde vlekken in je bedrijf. Je weet immers niet wat je niet weet. Een toepasselijk citaat in deze situatie is: “Do not work in your machine, but on your machine.” Met andere woorden, hoe groter je wordt, hoe belangrijker het wordt om de operationele kant over te laten aan vertrouwde specialisten. Op die manier behoud je zelf het overzicht en heb je een duidelijk pad dat naar je doelen leidt.

bottle neck growth

6. Niet de juiste mentaliteit 

Als je wil groeien, heb je de juiste mindset nodig. Zolang je niet gelooft dat je het kunt, zul je waarschijnlijk ook niet slagen. Het is belangrijk om te denken in mogelijkheden en oplossingen in plaats van problemen en vraagstukken. Clement Stone zei ooit: “Hit for the moon, if you miss you may hit a star”. Dit betekent dat als je ambitieuze doelen nastreeft en mist, je toch iets kan bereiken. Ook benadrukt het hoe je toch succes kunt hebben, al gaat het niet altijd zoals gepland. Als we ons te veel op die maan richten, zien we misschien niet dat we al op een geweldige ster zijn geland.

7. Beperkte data inzichten 

Meten is weten. Data vertelt je alles over de prestaties van je campagnes. Wie je doelgroepen zijn, waar ze wonen en hoe je ze kunt bereiken. Als  je je bedrijf wil laten groeien en meer klanten wil bereiken, moet je nieuwe doelgroepen aanboren. Als je genoeg data verzamelt, kun je klantprofielen opbouwen en hier campagnes omheen bouwen. 

Stel dat je geen Facebook-pixel op de website hebt – dan kun je geen doelgroepgegevens opbouwen. Stel je voor dat je geen mailadressen verzamelt – dan kun je je doelgroep niet mailen. En stel je voor dat je Google Analytics maar één keer per maand checkt – dan weet je niet echt waar je naartoe aan het werken bent. Kortom, data is kennis en kennis is macht bij het laten groeien van je bedrijf.

8. Ontbrekende visie en leiderschap

Elk groeiend bedrijf heeft visie en leiderschap nodig. Jonge ondernemers hebben vaak een doorzettersmentaliteit. Ze hebben de neiging om hard naar hun doelen toe te werken, maar wanneer het bedrijf groeit en het team verder uitbreidt, is het de verantwoordelijkheid van de leider om het team daarin mee te nemen. Groeiende bedrijven hebben een organisatorische structuur nodig en mensen hebben begeleiding nodig die passen bij de ambities van het bedrijf. Wanneer je een groeiend bedrijf hebt zonder richting kun je je specialisten en experts onderweg kwijtraken, omdat ze zich geen deel voelen uitmaken van de reis.

9. Bedrijfscultuur 

Een bedrijfscultuur wordt vaak in een later stadium gecreëerd. In het begin is het bedrijf klein genoeg om het aan te kunnen met vrienden en familie die bijspringen waar nodig. Op een gegeven moment moet je specialisten aantrekken en – belangrijker nog – behouden. Daarvoor heb je een gezonde bedrijfscultuur nodig. Dat maakt werken bij een bedrijf immers leuk. Bedrijfsculturen veranderen vaak wanneer startups uitgroeien tot scale-ups. Het bedrijf moet professionaliseren en meer lagen in de organisatie aanbrengen. Sommige medewerkers kunnen zich daartegen verzetten, omdat ze niet van verandering houden. Daarom is het goed om samen aan de cultuur te werken om iedereen aan boord te houden.

10. Ontbrekende competenties

Last but not least – de juiste competenties zijn essentieel als het om bedrijfsgroei gaat. Dit hangt samen met de strategie van het bedrijf. Wat is mijn doel en wat heb ik nodig om daar te komen? Neem je specialisten in dienst of besteed je bepaalde expertise uit? Snelle groei gaat vaak gepaard met onzekerheid en risico’s en daarom kan het uitbesteden van specifieke taken voordelig zijn. Specifieke, vooraf gedefinieerde taken uitbesteden aan een ervaren bureau biedt immers directe toegang tot talent en de beste specialisten in de markt. Lees meer over de voor- en nadelen van outsourcing in onze blog ‘Insourcing of outsourcing voor scale-ups‘.

Benieuwd wat we met Fish & Burger kunnen betekenen voor jouw onderneming? Neem contact met ons op. We denken graag met je mee, daar krijgen we energie van!