Je hebt besloten voor jezelf te beginnen, gefeliciteerd! Of misschien ben je al een tijdje aan het freelancen. Hoe je het ook wendt of keert – iedere freelancer komt voor uitdagingen te staan. Of dit nu persoonlijk, zakelijk of financieel is. Er komt best wat bij kijken als je voor jezelf werkt. Je bent immers je eigen baas, werknemer en secretaresse in één. Vele freelancers gingen je al voor, dus leer van de fouten van anderen en voorkom vervelende verrassingen. From one freelancer to another – dit zijn onze gouden tips voor freelancers. 

 

Tip #1: De basis

Er zijn een aantal basisstappen die je helpen om succesvol te freelancen. Om geld te gaan verdienen dien je ten eerste een KvK aan te maken. Dit doe je door een afspraak te maken bij de Kamer van Koophandel en je in te schrijven. Je bedrijf bestaat nu officieel! De volgende stap is een zakelijke rekening openen. Banken als Knab, SNS en Bunq bieden bijvoorbeeld een speciaal ZZP pakket aan tegen relatief lage tarieven. Research naar de meest voordelige bank loont, want het kan je veel kosten besparen. 

 

Tip #2: Je financiën: nu en later

Bedenk vervolgens of je je administratie zelf doet of door een accountant laat verzorgen. Je zal niet de eerste freelancer zijn die nat gaat op een chaotische administratie, dus kies slim. Denk ook na over eventuele software programma’s die je leven een stuk makkelijker kunnen maken. Bijvoorbeeld voor je boekhouding – Moneybird, e-boekhouden.nl en Moneymonk zijn veelgebruikte programma’s onder freelancers. Niet alle omzet moet gezien worden als inkomsten. Houd rekening met het afdragen van BTW en inkomstenbelasting. Het is handig om hier verschillende potjes van te maken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Probeer wanneer mogelijk een buffer op te bouwen voor mindere tijden. Als freelancer kan je inkomen flink schommelen en het is slim om voorbereid te zijn op magere tijden. Spreek met jezelf een salaris af dat je jezelf maandelijks uitkeert en bewaar de rest als buffer op je rekening. Hanteer een vuistregel dat je minimaal een aantal maanden vooruit kunt zonder inkomen. Mocht je dan even zonder opdracht komen te zitten, dan heb je tijd om het uit te zingen tot de volgende opdracht.

Denk ook na over je toekomst. Je hebt immers geen werkgever meer waarbij je pensioen opbouwt. We weten het, pensioen is een lastig onderwerp wat veel freelancers voor zich uitschuiven. Maak die fout niet en dwing jezelf om direct bij de start een keuze te maken hoe je je oude dag gaat financieren. Als ZZP’er kun je lijfrente opbouwen via een bank, een verzekeraar of beleggingsinstelling. Je kunt er ook voor kiezen om zelf te gaan sparen of beleggen. Maak een keuze, des te eerder zit je met een cocktail op het strand! 🙂 

 

Tip #3: Profileer jezelf

Bedenk vervolgens hoe je jezelf positioneert op de markt. Maak een weloverwogen afwegen tussen je kwaliteiten, de vraag uit de markt en natuurlijk waar je energie van krijgt.

Dan kun je een goede keuze maken waar je ook goed voor wordt beloond. Postioneer je jezelf als generalist of specialist? De vraag naar specialisten is groot, ze kunnen van grote waarde zijn voor kleinere marketing teams. Terwijl generalisten er bekend om staan veel verschillende petjes te kunnen dragen, waardoor ze kosteneffectief zijn voor een bedrijf. Een bedrijf hoeft immers minder verschillende functies in dienst te nemen. Hoe je jezelf ook profileert, zorg ervoor dat je goed bent in datgene waarvoor je wordt aangenomen. Wees dan ook kritisch op opdrachten die je aanneemt, zodat dat je een klus succesvol kunt voltooien met een tevreden opdrachtgever (en referentie!) op zak.  

Freelance tips digital marketing

Tip #4: Vind de geschikte opdracht

Hoe vind je vervolgens opdrachtgevers? Lang niet alle klussen zullen zomaar naar je toe komen. Helemaal als je net start is het vaak lastiger om je eerste opdracht te krijgen.

Ga daarom actief op zoek naar leuke opdrachten waar jij energie van krijgt. Bedenk welke bedrijven vaak freelancers zoeken. Maak lunch- en koffie afspraken met eigenaren en managers van bedrijven die je interessant vindt en kijk hoe je een win-win situatie kunt creëren met de dienst(en) die jij aanbiedt. Wees zichtbaar op recruitment- en jobevents om te netwerken. Organisaties als New People organiseren events voor freelancers waar je kennis kunt opdoen of via hen in contact kunt komen met opdrachtgevers. Ook op conferenties en beurzen zoals DMexco, Emerce en Webwinkelvakdagen kun je veel (nieuwe) mensen ontmoeten. Er zijn diverse LinkedIn groepen die je in de gaten kunt houden voor opdrachten. Veel managers en eigenaren van bedrijven zijn daarin actief. Deel af en toe een update en profileer jezelf als expert in jouw niche om op te vallen. Daarnaast worden op websites als freelance.nl en jellow.nl diverse freelance opdrachten geplaatst. 

 

Tip #5: Ontwikkel jezelf

Blijf doorgroeien in jouw werkveld. Het marketinglandschap verandert continue en kennis veroudert onvermijdelijk. Ontwikkel jezelf door regelmatig tijd te investeren in (online) cursussen en studies, maar ook door vakbladen en websites gericht op jouw werkgebied te volgen. Om jouw opdrachtgevers optimaal te kunnen servicen is het belangrijk om op de hoogte te blijven van trends en ontwikkelingen in de markt. Voorkom dat je vastroest in oude patronen. 

Op die manier haal je niet alleen het beste in jezelf naar boven, maar sta je ook sterk in je schoenen binnen je vakgebied en daag je jezelf uit om onderwerpen vanuit een ander perspectief te benaderen. 

 

Tip #6: Zorg voor jezelf

En last but not least – als freelancer ben je volledig op jezelf aangewezen. Je hebt geen manager of HR afdeling die een oogje in het zeil houdt. Je krijgt per uur betaald, dus kan de verleiding snel ontstaan om meer te werken en daardoor ook meer te verdienen. Voorkom dat je jezelf gaat overwerken en neem af en toe vrij. Ga op vakantie, ook al heb je dan even geen inkomen. Het draait aan het einde van de dag allemaal om balans. Als jij goed voor jezelf zorgt, zal dit ook weerspiegelen in je carrière. 

Freelancen bij Fish & Burger?

Wordt specialist bij Fish & Burger! Wij werken met een netwerk van specialisten die dagelijks helpen om onze klanten zo goed mogelijk te servicen. Wil jij onderdeel van een team van enthousiaste ondernemers zijn, maar tegelijkertijd je onafhankelijkheid houden? Bekijk dan onze specialisten pagina voor meer informatie.