De populariteit van marketplaces groeit met de dag en daarmee ook de kans om hier als bedrijf gebruik van te maken.

Door middel van marketplace marketing creëren we zichtbaarheid voor onze klanten op drukbezochte marketplaces, zoals Bol.com en Amazon.

Marketplaces zijn de hedendaagse winkelstraten; dé plek waar vraag en aanbod samenkomen en wat een eindeloos geheel biedt aan producten. Dit verkoopkanaal biedt een kans binnen jouw online marketingstrategie.

Er zijn verschillende soorten marketplace, van open en all-in-onze marketplaces, zoals Amazon en Bol.com, tot meer gesloten en verticaal georiënteerde marketplaces, zoals Zalando welke niet iedereen toelaat tot het platform.

Marketplaces zijn tegenwoordig bekend terrein voor consumenten en de populariteit groeit met de dag. Het is voor consumenten als het ware een one-stop-shop voor alles wat ze nodig hebben. Daarnaast voelt het vertrouwd en houden sommige marketplaces een ‘’laagste prijs garantie’’ aan.

De voordelen van Marketplaces

Als jong bedrijf beschik je vaak nog niet over een uitgewerkt platform om jouw producten en/of diensten te verkopen. Om toch te kunnen starten, zijn marketplaces een goede plek. Daarnaast kunnen marketplaces een extra inkomstenbron vormen.

Het gebruik van marketplaces kan zorgen voor een tijdsbesparing op het gebied van verzenden, betalen en klantenservice, en er zijn nog meer voordelen: 

  • Grotere doelgroep; 
  • Snelle manier van internationalisering; 
  • Gebruik maken van de infrastructuur van gevestigde namen; 
  • Besparing van marketingkosten; 
  • Vertrouwen opbouwen bij potentiële klanten; 
  • Experimenteren met verschillende prijsstrategieën;

In de praktijk 

Het gebruik van marketplaces staat niet altijd garant voor succes; er is veel concurrentie, verschillende algoritmes om rekening mee te houden en je moet beschikken over de nodige kennis van e-commerce. 

Door onze ervaringen met marketplaces en e-commerce kunnen wij jouw bedrijf helpen om marketplaces optimaal te gebruiken en in te zetten voor jouw bedrijfsgroei. Hierbij maken we gebruik van data, trends en best-practices om de beste marketplaces-strategie te vormen en deze te implementeren voor jouw bedrijf. 

Customer Journeys beginnen steeds vaker op marketplaces, om prijzen en specificaties te vergelijken. Het kan dus een uitstekende plek zijn om jouw producten in beeld te brengen van potentiële klanten. Daarnaast kan je gebruik maken van de bekendheid en innovatie van de marketplaces. Bedenk je van te voren wel goed wat je plan is en wat de doelstellingen zijn; ga voorbereid en met volle energie aan de slag, dan is de kans op slagen het grootst.

Mikel Burger

Mede-oprichter van Fish & Burger