Hoe garandeer je als ondernemer de beste service voor je klanten, hou je zicht op de operatie én focus je op je bedrijfsdoelstellingen en -groei? Het is een vraag waar de meeste snelgroeiende bedrijven op een bepaald moment mee te maken zullen krijgen. Outsourcing kan de perfecte manier zijn om kwaliteit en service aan klanten te bieden, terwijl je personeel zich focust op taken met de grootste zakelijke impact. Wanneer is outsourcing de juiste keuze en zijn er voorwaarden om rekening mee te houden? Lees hieronder onze blog over insourcing of outsourcing voor startups.
Wat is het verschil tussen insourcing en outsourcing?
Laten we beginnen met de definities, want wat betekenen insourcing en outsourcing? Insourcing is het proces van het aannemen van een specialist binnen de operationele infrastructuur van de organisatie, met een (tijdelijk of vast) contract en bijbehorende werknemersvoordelen. Terwijl outsourcing het proces is van het inhuren van een externe organisatie/expert, die niet verbonden is aan het bedrijf, om specifieke taken uit te voeren.
Het belangrijkste verschil tussen insourcing en outsourcing is de wijze waarop werk, projecten en/of taken worden verdeeld tussen verschillende bedrijven en afdelingen voor strategische doeleinden. En de mate van contractuele verplichtingen ten opzicht van de persoon in kwestie.
Voordelen van outsourcing voor startups
Outsourcing kan tijdsbesparing en tijdsefficiënt met zich meebrengen. Wanneer je specifieke projecten of taken uitbesteedt, kan je personeel zich concentreren op de groei van het bedrijf. Elke minuut die je werknemers besteden aan iets dat ook kan worden uitbesteed, verlies je tijd en capaciteit die zij ook in aan de kerndoelen en groei van het bedrijf hadden kunnen besteden.
Schaalbaarheid
Een algemeen kenmerk van een startups is dat het een snel groeiend bedrijf is. Snelle groei gaat vaak gepaard met onzekerheid en risico’s en daarom kan het uitbesteden van specifieke taken voordelig zijn. Eén van de grootste voordelen van outsourcing voor startups is bijvoorbeeld de schaalbaarheid en flexibiliteit die het met zich meebrengt.
Het is gemakkelijk om het aantal uren van een externe specialist te verhogen en te verlagen. Vooral bij online marketingprojecten die kort en vooraf goed gedefinieerd zijn, is de schaalbaarheid van extra handjes nuttig. Outsourcing brengt ook het voordeel van expertise met zich mee, waarbij je profiteert van directe toegang tot talent en de beste specialisten in de markt. En die zijn tegenwoordig moeilijk te vinden. Het is meestal niet gemakkelijk om de juiste mensen aan te trekken wanneer je nog geen gevestigde/grote naam bent.
Nadelen van outsourcing voor startups
Als er meerdere voordelen zijn aan het uitbesteden van afgebakende taken aan getalenteerde specialisten, waarom zou je dan als bedrijf wel je eigen team opbouwen? Dat komt omdat outsourcing ook nadelen heeft en een aantal zaken verdienen dan ook enige nuance.
Minder controle
Eén nadeel aan het uitbesteden van werk aan een extern bureau, is bijvoorbeeld dat je als ondernemer minder controle hebt over de uitbestede zaken. Vooral zaken omtrent bedrijfsgroei wil je in huis houden om je merkidentiteit te beschermen. Ook opereren bureaus vaak vanaf externe locaties en volgen hun eigen processen. Dit kan een nadeel zijn als je waarde hecht aan je eigen ‘’way of work’’.
Minder betrokkenheid
Bovendien zijn werknemers loyaler aan je bedrijf dan externe bureaus, die vaak voor meerdere opdrachtgevers tegelijk werken en hun tijd en middelen over meerdere bedrijven moeten verdelen. Dat vraagt van beide partijen een zekere mate van efficiëntie in communicatie en tijdmanagement.
Kosten
In sommige gevallen kan outsourcing ook duurder zijn dan het aannemen van een interne expert. Stel je voor dat je enorme projecten van A-Z uitbesteedt die veel tijd en middelen kosten, dan is het op de lange termijn soms kosteneffectiever om intern een specialist aan te nemen.
Lees ook onze blog over best practices voor Search Advertising!
Wat doen andere startups?
Bijna tweederde van de B2B-bedrijven besteedt een deel van hun marketing uit. Bij zowel B2B als B2C startups wordt contentcreatie vanwege de tijdinvestering bij voorkeur uitbesteed – ruim 75% wordt overgelaten aan externe specialisten.
Vooral bedrijven met teams die uit meerdere mensen bestaan, kiezen ervoor om specifieke taken als design, content of online marketing taken uit te besteden. Als dit werk uit handen genomen wordt, kan het interne team zich meer op strategie en groei concentreren. Kleinere bedrijven daarentegen zullen minder snel uitbesteden en zullen liever één parttime of fulltime medewerker in dienst nemen met een breed scala aan vaardigheden, ook wel een generalist genoemd.
Vragen om jezelf te stellen als je outsourcing overweegt:
Overweeg je om bepaalde taken binnen je bedrijf uit te besteden?
Hier zijn een paar vragen die je jezelf kunt stellen:
- Welke taken wil ik uitbesteden? Als het voornamelijk ondersteunend werk is, kan uitbesteden een goede optie zijn.
- Welke taken moeten intern blijven? Denk aan klantrelaties, strategie, het welzijn van je personeel en productontwikkeling.
- Wat is de verwachte tijdsinvestering aan beide kanten? Als het tijd en kosten bespaart ten opzichte van iemand aannemen, is outsourcing een goede optie.
- Kan de bedrijfscontinuïteit worden gegarandeerd?
- Kan flexibiliteit worden gegarandeerd? Bij outsourcing heb je een zekere mate van flexibiliteit in je organisatie nodig om er een succes van te maken.
- Hoe beïnvloedt dit de bedrijfscultuur?
- Is er een goede partner fit? Het helpt meestal als het bureau aansluit op je bedrijfsdoelen en -identiteit.
- Wanneer is het outsourcing project een succes? Wanneer je een doel stelt op basis van budget en ROI, kun je het succes ervan tussendoor goed blijven beoordelen.
Dus, wanneer wél outsourcen?
Voor startups kan het verstandig zijn om outsourcing te integreren in de bedrijfsstrategie, zeker als ondersteunend werk uitbesteed wordt om de kwaliteit ervan te verhogen. Het biedt directe toegang tot talent en de beste specialisten in de markt. Outsourcing is het voordeligst wanneer het specifieke projecten en/of taken omvat. Ook kan het kosten besparen – vooral bij het uitbesteden van specifieke en duidelijk afgebakende taken aan externe experts. Dat kan een besparing op arbeids- en werkplekkosten opleveren. Ondertussen kunnen de vaste medewerkers zich concentreren op de groei van het bedrijf.
Recent Comments