Heb je of werk je bij een snelgroeiend bedrijf? Dan heb je een aantal (online) marketing fundamentals nodig om die groei te ondersteunen. Van de juiste systemen en dashboard tot een marketingstrategie en de juiste mensen om je heen – investeer in het fundament waaruit je vervolgens aan je imperium kunt gaan bouwen ;-). Hoe sterker dat fundament, des te hoger je kunt bouwen.

Juiste systemen

Veel bedrijven zijn vandaag de dag afhankelijk van hun online aanwezigheid. Het begint veelal met een goed functionerende website die ook toekomstbestendig moet zijn. Doe onderzoek naar de juiste website software die jouw groeipotentie support. Als snelgroeiend bedrijf is het cruciaal om de juiste systemen te hebben, denk dus ook na over een sterke beveiliging, de juiste payment oplossingen en zorg dat je tracking in orde is. Daarnaast zijn andere software systemen als CRM, projectmanagement software, ERP ook belangrijk. Hoe verder je bedrijf groeit, hoe groter de consequenties als het mis gaat. Dit wil je natuurlijk voorkomen!

Data & Dashboarding

Het belang van data hoeven we niet meer te benadrukken. Immers vertelt de data van jouw bedrijf precies hoe het met je bedrijf gaat, waar nog kansen liggen en hoe je je groeipotentie doorzet. Kortom, data is cruciaal voor ieder snelgroeiend bedrijf. Hoe en waar wil je je data uitlezen? Zorg dat een tool inricht om je data te bewaren, rapportages te maken en te analyseren. Bijvoorbeeld via Google Analytics of Adobe. Kies welke metrics je wilt analyseren. Omzet, klikken en impressies zijn standaard. Geavanceerder wordt het als je de prestatie van specifieke pagina’s en productgroepen wilt analyseren. 

Focus houden, het is belangrijk binnen ieder bedrijf. Keep your eyes on the ball. Met jouw doelen voor ogen richt je een dashboard in met de belangrijkste KPIs waar je op wilt sturen. Of laat dit voor je aanmaken door een externe partij. De grootte van het dashboard hangt af van het aantal KPIs en marketing kanalen binnen je marketingstrategie. In het dashboard kun je goed bijhouden waar je staat en hoe ver je nog van je doelen verwijderd bent. Het biedt je houvast en zorgt dat je dicht bij je oorspronkelijke strategie blijft of tijdig bij kunt sturen als het misgaat.

Marketingstrategie

Als je start met online marketing is het goed om te testen wat werkt voor jouw organisatie. Het hebben van een gedegen strategie helpt hierbij om je sturing te geven. Een goede marketingstrategie sluit aan op de missie, visie en doelstellingen van je bedrijf.  Stel jezelf vragen als waar sta je nu, waar wil je naartoe en hoe kom ik daar? Dit zijn allemaal zaken waar je in een strategie over nadenkt en antwoord op geeft. Stel concrete doelstellingen op en bepaal wie je doelgroep is. Volgens onderzoek van MarketingSherpa levert een marketingstrategie met buyer persona’s gemiddeld 124% meer rendement op. Met behulp van klantprofielen neem je snel onderbouwde beslissingen in je strategie. Ook is het een manier voor online marketeers om je klanten te begrijpen vanuit menselijk emoties en handelingen. Breng ook concurrentie in kaart en kies een duidelijke positionering in de markt. Waar is nog ruimte voor jouw product of dienst? Bepaal welke middelen je inzet en – daar is die weer – maak alles meetbaar. Vervolgens kun je doelgericht gaan opschalen en uitbreiden en zo haal je het maximale uit de online marketing van jouw bedrijf. Het is raadzaam om je strategie en resultaten regelmatig te herevalueren en bij te sturen waar nodig. 

 

Online marketing fundamentals

 

Ontwikkel een forecast

Het is raadzaam om vooraf een forecast te maken. Op die manier breng je helder in kaart hoe je stap voor stap dichter bij je doelen kunt komen. Op basis van historische data en verwachtte groei metrics, kun je een inschatting maken van het verloop van je omzet en marketingbudgetten om dit te realiseren. Vervolgens kun je een roadmap maken en wekelijks een vinger aan de pols houden of je op de goede weg bent. Check wekelijks of de resultaten nog met de verwachting kloppen of afwijken van je voorspelling. Bedenk vervolgens waar dit door kan komen. Zijn er fouten gemaakt en hoe kun je die in de toekomst voorkomen. Kijk vervolgens vooruit, welke groei wordt de komende tijd verwacht. Is de stip die je eerder op de horizon hebt geplaatst op basis van de data die je nu hebt nog realistisch?

 

De juiste specialisten

Dankzij een roadmap weet je precies welke kanalen en specialismen je in de komende periode nodig gaat hebben. Op die manier kun je tijdig beslissen welke specialisten je daarvoor aan moet haken? Het geeft je de ruimte om de juiste personen aan te haken om je doelen te bereiken. Heb je de juiste mensen al aan boord of heb je meer handjes nodig? Je kunt specialisten inhuren of juist extra mensen aannemen om zo jouw dreamteam te bouwen. Deze beslissingen kun je gemakkelijker nemen als je de lange termijn behoeften van jouw bedrijf helder voor ogen hebt. 

Experimenteren en optimaliseren

Het is tot slot belangrijk om te blijven experimenteren. Niet voor niets slaat deze quote van Jeff Bezos de spijker op zijn kop: “Our success is a function of how many experiments we do per year, per month, per week, per day.” Door experimenten en verschillende hypotheses op te zetten en vervolgens te optimaliseren, help je je bedrijf om de juiste koers te (blijven) varen. Het begint en eindigt bij de klant. Zorg dus dat je investeert in klantinzichten door antwoord op de volgende vragen te vinden: wie is mijn klant, waarom koopt mijn klant wel/niet bij mij, welke problemen heeft mijn klant en hoe kan ik daarbij helpen? Rondom deze klantinzichten kun je verschillende hypothesen formuleren en experimenten opzetten. Stop vervolgens met de dingen die niet werken en schaal dingen die wel werken op. Voor veel bedrijven is dat een succesvolle weg naar de top gebleken. 

Online marketing fundamentalsvoor snelgroeiende start-ups

Kortom, om je business snel en effectief te laten groeien zijn er een aantal cruciale marketing fundamentals. Het begint allemaal bij de juiste systemen die de basis van jouw bedrijf vormen. Zaken als dashboard, marketingstrategie, forecast en roadmap helpen je de juiste koers te blijven varen om telkens een stapje dichterbij jouw doelen te komen. Zorg dat je de juiste specialisten aanhaakt om je team te versterken. En vergeet niet te experimenten en te optimaliseren. Wees niet bang om te falen of er een keer naast te zitten. Daar leer je immers het meeste van in je zoektocht naar groei en succes! 

Lees ook onze blog over 7 marketingtips voor scale-ups!