Met e-mail marketing target je klanten die al interesse hebben in je dienst of product en het is een efficiënte manier om nieuwe klanten aan je te binden en bij je te houden. Deze marketingvorm bestaat al zeker 50 jaar, net zolang als de e-mail zelf. Toch is de potentie vandaag de dag nog steeds enorm. Het imago is in de laatste jaren gestegen van enigszins opdringerig naar een waardevol kanaal om je klanten aan je te binden, mits het goed wordt ingezet. E-mail marketing is doeltreffend, persoonlijk en helpt je om een relatie met je doelgroep op te bouwen voor de lange termijn. Hoe je e-mail marketing het beste kan aanpakken,  lees je in deze blog. 

Wat is e-mail marketing?

E-mail marketing is een vorm van direct marketing, waarbij je gebruik maakt van een mailinglijst met geïnteresseerden die zich daar zelf voor hebben geabonneerd. Er is dus al een zekere mate van interesse in het product of de dienst die je aanbiedt. Deze lijst stuur je op regelmatige basis een e-mail met informatie, zoals aanbiedingen, nieuwe producten, ontwikkelingen in de markt of andere interessante informatie die jouw nieuwsbrief leden interesseren. Het is slim om de e-mail interessanter te maken middels exclusieve aanbiedingen of kortingen, waar alleen leden van profiteren die bij jouw nieuwsbrief aangemeld staan.

Soorten e-mail marketing

De definitie van e-mail marketing is zo breed, dat het vast geen verrassing is dat er veel verschillende soorten te onderscheiden zijn. Natuurlijk kent iedereen de goede oude nieuwsbrief om leden op de hoogte te houden van het laatste nieuws rondom je bedrijf, vereniging of product. Toch gaat deze marketingvorm in de huidige tijd een stuk verder dan dat. Het is een manier om een klantrelatie op te bouwen en relevant te zijn, en dat lukt niet door lukraak e-mails te versturen. Er zijn verschillende soorten e-mails te onderscheiden die je als bedrijf kan versturen: 

Event Driven Emails

Event Driven Emails zijn mails die je naar aanleiding van een bepaalde gebeurtenis verstuurt. Een voorbeeld hiervan is een reminder aan een niet afgeronde online aankoop in een webshop. Deze e-mails zijn persoonlijk en vaak geautomatiseerd. Een event trigger veroorzaakt hierbij dat de e-mail automatisch verstuurt wordt naar de ontvanger. Hierover later meer.

Winback Campaigns

Daarnaast kun je ook Winback Campaigns via e-mail marketing opzetten. Dit is specifiek gericht op consumenten die al langere tijd niet meer actief zijn op je website of die de nieuwsbrief niet meer openen. Hen kun je activeren door een speciaal aanbod te sturen om opnieuw interesse te wekken. Ook kan het tot gevolg hebben dat ze zich afmelden voor je nieuwsbrief, wat de kwaliteit van je database weer ten goede komt. 

Reminders

Ook kun je e-mail marketing inzetten voor het versturen van reminders. Bijvoorbeeld wanneer een factuur nog openstaat, een garantie die bijna vervalt of een aankomende afspraak. Op die manier herinner je de persoon aan een openstaande actie aan zijn of haar kant. 

Verjaardagsmail

Veel bedrijven maken gebruik van verjaardagsmails als ze de geboortedatum van hun leden weten. Je kunt ze enkel feliciteren, maar je kunt ook voor een commerciële invalshoek kiezen en een voucher sturen om jouw product of dienst met korting af te nemen. Het biedt je nieuwsbrief leden iets extra’s en verbetert de klantrelatie. 

Abandoned Shopping Cart Emails

Tot slot is Abandoned Shopping Cart Emails een vorm van e-mail marketing, waarbij je men eraan herinnert dat er een onafgeronde aankoop in de webshop staat. Uit onderzoek van SeeWhy (bron) blijkt dat maar liefst 50 tot 70 procent van de online shoppers hun winkelwagen verlaat tijdens het aankoopproces . Daarbij is 15 tot 20 procent terug te winnen middels abandoned shopping cart e-mail campagnes. Maak je nog geen gebruik van dit type marketing? Dan is het zeker het overwegen waard!

e-mail marketing campagnes

Voordelen van e-mail marketing als kanaal

Niet voor niets is e-mail marketing de oudste vorm van online marketing. Nog steeds wordt het met veel succes ingezet. Er zijn diverse voordelen te benoemen om e-mail marketing in te zetten voor jouw bedrijf: 

Je lezers zijn al geïnteresseerd 

Een van de grootste voordelen aan e-mail marketing, is dat jouw doelgroep al verder in de customer journey zit. Ze hebben al interesse in jouw bedrijf en producten, en willen dus van je horen. Het is gemakkelijker om deze doelgroep met een goede campagne over de streep te trekken, dan iemand die je reclame voor het eerst ergens op social media of televisie ziet. 

Je lezers zijn de baas 

Waar e-mail marketing vroeger een opdringerig imago had, is dit karakter met de jaren stukken verbeterd. Dat komt ook omdat lezers tegenwoordig meer de baas zijn. Het aan– en afmelden van een nieuwsbrief moet transparant zijn en volgens de principes van GDPR (Algemene verordening gegevensbescherming). Tegenwoordig hebben lezers zichzelf ingeschreven, bepalen zelf of ze de e-mail lezen en krijgen de kans zich eenvoudig af te melden wanneer ze dit zelf willen. Op die manier laat je bericht een positief gevoel achter bij je doelgroep. 

Het is persoonlijk 

Tegenwoordig heb je de mogelijkheid om gepersonaliseerde e-mail flows op grote schaal op te zetten. Een tip hierbij is om je lezers bij inschrijving op je nieuwsbrief direct de mogelijkheid te geven onderwerpen aan te vinken waarin ze geïnteresseerd zijn. Op die manier kun je voldoen aan de wensen van je doelgroep en lezen zij je mails met meer plezier – een win-win situatie. 

Het is goedkoop 

Van alle type marketing, is e-mail marketing een relatief goedkope vorm. Je hoeft geen mediabudget in te zetten om je doelgroep te bereiken, want die doelgroep heb je al in de vorm van een mailinglijst. Er zijn geen productiekosten, verzendkosten of kosten voor materialen. Wel is het raadzaam om te investeren in goede software naarmate je doelgroep verder groeit. Hiermee creëer je meer mogelijkheden voor jezelf en kun je jouw marketing professionaliseren. 

Je kunt alles doormeten

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken – meten is weten. Met behulp van e-mail marketing software meet je exact door hoe succesvol je campagne is. Je kunt precies doormeten hoe vaak je e-mails gelezen zijn, of er op links geklikt is en wat de lezer vervolgens op je website heeft gedaan. Zo kun je je doelgroep beter leren kennen en op de best mogelijke manier gaan bedienen. 

Tips voor het opzetten van e-mail campagnes

Er zijn een aantal tips om een goede e-mail campagne op te zetten. Afhankelijk van je ervaring in e-mail marketing zijn er natuurlijk wat open deuren. Hier zullen we de belangrijkste tips voor het opzetten van een goede mailing campagne benoemen:

Automatiseren is een must

Wil je je e-mail campagnes schaalbaar maken, dan is het belangrijk om een deel te automatiseren. Het bespaart je kostbare tijd die je kunt besteden aan andere belangrijke zaken binnen jouw bedrijf. Het automatiseren van e-mail campagnes helpt om je conversie ratio te verbeteren en efficiënter te werken. Je houdt immers contact met je doelgroep en versterkt hiermee de klantrelatie. Zo kun je bestaande leads met persoonlijk en relevante e-mails omzetten in klanten. Hoe dat in zijn werk gaat is heel simpel. De e-mails worden middels een marketing automation software opgezet en op het juiste moment automatisch verzonden. Hierbij is geen handmatige actie meer nodig. De verzending kan bijvoorbeeld geactiveerd worden door een gedrags trigger of op een vast moment in de customer journey verzonden worden. De eerste categorie worden ook wel trigger mailings genoemd en de tweede categorie zijn lifecycle e-mails

Maak het persoonlijk

Wellicht een open deur, maar door je e-mails persoonlijk te maken zal je het succes van je e-mail campagnes zien groeien. Begin de e-mail met de naam van de ontvanger en blijf weg van generieke begroetingen. Dat kan er namelijk voor zorgen dat je je lezer na de eerste regel al kwijt bent. Ook wordt aangeraden om de afzender een persoonlijke naam te geven in plaats van de naam van het bedrijf te gebruiken. Personalisering zit hem ook in het onderwerp van je e-mail. Communiceer over onderwerpen waarin je lezers interesse hebben en geef hen het gevoel dat de e-mail speciaal voor hen is opgezet. Dit bevordert de klantrelatie en geeft lezers een beter gevoel over jouw bedrijf.  

Sender reputation

Je kent het vast wel – je bent in afwachting van een e-mail die maar niet in je inbox verschijnt. Uiteindelijk blijkt hij in je spam folder te zitten, terwijl de mail daar niet thuishoort. Het kan nog erger, dat de spamfilter jouw e-mails tegenhoudt en deze überhaupt niet in de mailbox van de ontvanger terecht komt. Je wilt natuurlijk niet dat dit met jouw mailings gebeurt. Om deze reden is het belangrijk om een goede sender reputation op te bouwen, zodat spamfilters jou markeren als een betrouwbare afzender. Het is aan te raden om je transactionele e-mails, zoals orderbevestigingen of facturen, vanuit een ander e-mail systeem te versturen dan je commerciële e-mail campagnes. Het is immers belangrijk dat transactionele e-mails goed aankomen. Een andere manier om je sender reputation te verbeteren is je database op te warmen, door vlak na aanmelding een informatieve e-mail te sturen en daarmee een bepaalde reputatie op te bouwen. Benieuwd hoe een spamfilter precies werkt en hoe je jouw sender reputation kun verbeteren? Lees deze blog. 

Maak gebruik van een Customer Data Platform

Tot slot kun je je e-mail marketing campagnes schaalbaar maken met een Customer Data Platform, waarin je de data van jouw bedrijf beheert. Er zijn verschillende CDPs, zoals Squeezely, Salesforce of Datatrics. Vanuit zo’n platform kun je diverse flows en campagnes opzetten om de data waardevol te maken. Bijvoorbeeld personen uitsluiten die een aankoop hebben gedaan in de afgelopen 30 dagen. Op die manier maak je je campagnes persoonlijker en kun je de engagement van je doelgroep doormeten en vervolgens optimaliseren. Dit biedt inzicht in consumentengedrag voordat de conversie plaatsvindt, zodat je je doelgroep vanaf dag één kunt betrekken met doelgerichte berichten.

Bij Fish & Burger werken we samen met experts op het gebied van e-mail marketing en zetten deze vorm van marketing dan ook vaak in om de groeiambities van onze klanten te helpen realiseren. 

Benieuwd wat e-mailmarketing voor jou kan betekenen? Neem contact met ons op!